60% Csökkenés a Napi Vízfogyasztásban

60% Csökkenés a Napi Vízfogyasztásban

A McDonald’s elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és évek óta olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel minimalizálja az éttermeiben felhasznált természeti erőforrások mennyiségét. Az energiatakarékossági programnak köszönhetően, annak ellenére, hogy az éttermek száma nőtt, jelentős mértékben csökkent a vízfelhasználás.

1995-ben egy átlagos étterem naponta még 20 köbméter vizet használt fel, míg napjainkra ez az érték 60% -kal, mindössze 8 köbméterre csökkent. A McDonald’s Magyarországon 15 évvel ezelőtt 37 gyorséttermet üzemeltetett, amelyek napi vízfogyasztása összesen 740 köbméter volt. 2010-re, amikor a hálózat már 100 étteremből állt, a napi vízfogyasztás mindössze 800 köbméter volt. Ha a vállalat nem alkalmazta volna a víztakarékos megoldásokat, a jelenlegi 100 étterem napi vízfogyasztása akár 1200 köbméter is lehetne. Ezt a mennyiséget egy átlagos magyar háztartás 12 év alatt használná fel.

A 60% -os napi vízfogyasztás-csökkenés részben annak köszönhető, hogy az éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk vízmentesen működő piszoárokkal és víztakarékos csaptelepekkel, amelyek hatékonyan csökkentik a vízfogyasztást. Jelenleg az 56 kertes étterem közül 43 rendelkezik esővízgyűjtő ciszternával és locsolókúttal. Az esővizet az autószervíz kertjének öntözésére használják, ezáltal nemcsak az ivóvízfogyasztás, hanem a csatornaterhelés is mintegy 50% -kal csökkent.

Ezek a pozitív változások nemcsak a vállalat hatékonyságát növelik, hanem példát is mutatnak arra, hogy a nagyvállalatoknak milyen fontos szerepük van a vízgazdálkodás fenntarthatóságában és a környezetvédelemben.