A bevásárlókosarad jelenleg még üres.
Belépés / Regisztráció Megtakarítás kalkulátor Titkok és tanácsok
Titkok és tanácsok víztakarékos termékekről

8 titok viztakarekos termekekrolVíztakarékos termékek szakértőiként szeretnénk olyan titkokat megosztani Veled, amit mások nem árulnak el. Mielőtt választanál a termékek között, olvasd el összeállításunkat! Hozz tudatos döntést! Legyél tisztában a buktatókkal még a vásárlás előtt! Célunk, hogy termékeinket teljeskörűen és objektív bemutassuk Neked. Válj Te is szakértővé, és olvasd el tanácsainkat!

 

 

 

  1. Csúsztatás a számokkalA webáruházak többsége 25-80%-os vízmegtakarítást ígér. Ki is írják, hogy "1 hónap alatt" megtérül, vagy "Spórolj  20 m3 vizet évente". Hol van ebben a csúsztatás? Több helyen is! Ha nem ismered a számítás módját, akkor azok szinte biztosan túlzóak! Ugyanis a számokkal sokféleképpen lehet játszani! Tipikus példa, hogy a megtakarítás nagyságának kiszámításakor a maximális átfolyással számolnak, nem pedig a reális átlagos átfolyással. Egy átlagos csapon például maximum 12-15 liter víz folyik át percenként, de nem ezzel kell számolni! A maximális átfolyásnál ugyanis nem lehet kezet mosni! A kézmosásnál használt vízmennyiség sokkal inkább a 8 (maximum 10) liter / perchez közelít. Ha tudni akarod a valósághoz sokkal inkább közelítő értékeket, akkor látogass el alábbi oldalunkra: valós vízmegtakarítási kalkulátor!
  2. A víz hőmérsékletének szabályozhatósága – A meleg vizet biztosító készülékek jellemzően csak bizonyos minimális vízátfolyás esetén kapcsolnak be. Minél alacsonyabb a csapon vagy a zuhanyfejen átfolyó víz mennyisége, annál nehezebben állítható be a kívánt vízhőmérséklet.
  3. Csak hideg víz – Nagyon alacsony átfolyás esetén (pl. 2 liter / perc) előfordulhat, hogy csak hideg víz fog folyni a csapból. Ez függ a lakásodban lévő készülék típusától és a víznyomástól.
  4. Jobban fröcskölhet – A víztakarékos termékek többségénél kisebb mennyiségű víz nagyobb nyomással folyik át a csapon, illetve a zuhanyfejen. Ennek a vízmegtakarításon túl az a következménye, hogy a víz egy picit jobban fröcsköl. Ez szinte minden víztakarékos termékre igaz és az alapkonstrukcióból adódik.
  5. Hanghatás – A víztakarékos termékek sok esetben úgy működnek, hogy leszűkítik a víz útját, és sebesebb mozgásra késztetik. A perlátorok, zuhanyfejek, szűkítő betétek esetén is ez az elv érvényesül. Emiatt a hagyományos termékekhez képest egyes víztakarékos termékek használata enyhén nagyobb hanghatással járhat. A többség számára ez egyáltalán nem zavaró, de a hangokra különösen érzékeny egyének esetében az lehet.
  6. Mindenhová víztakarékos terméket? – Lelkesedésében az ember néha elfelejti, hogy nem érdemes mindenhová víztakarékos terméket „telepíteni”. A víz megtakarításával ugyanis arányosan nő az egységnyi vízmennyiség kitöltéséhez szükséges idő. A lakásban minimum 1 helyen érdemes meghagyni a hagyományos megoldást. Erre a kád csapja az ideális. Gondolj a felmosó vízre, vagy a növények öntözésére! Itt pont az a jó, ha minél hamarabb megtelik a vödör vagy a locsolókanna.
  7. Szűkítés okosan – A víz útjának szűkítése vízmegtakarítással jár, de ha hagyományos termékeknél használjuk, akkor bizonyos szint után rossz választás is lehet. Miért? Mert ha az adott termék működési elvéből kifolyólag nem víztakarékos, akkor az átfolyás csökkenésével egyidejűleg a nyomás is csökken, ami befolyásolhatja a termék (pl.a  zuhanyfej) használati értékét.
  8. Melyik víztakarékos terméket válasszam? - Gondold végig, hogy mennyit vagy hajlandó a termékre áldozni, az adott helyen milyen vízfogyasztási szokásaid vannak, és mekkora megtakarítást szeretnél elérni. Minden termék oldalon feltüntetjük a jellemzők alatt az általunk javasolt felhasználási helyet. Ezen kívül további hasznos tippeket a víztakarékos termékek közötti választásról a következő oldalra: #