A bevásárlókosarad jelenleg még üres.
Belépés / Regisztráció Megtakarítás kalkulátor Titkok és tanácsok
GYIK

Viztakarekossag gyikZuhanyozáshoz kapcsolódó víztakarékos termékek

1) Mi a különbség a víztakarékos zuhany betét és a víztakarékos zuhanyfej között?

A zuhany betét a meglévő zuhanyfej maximális átfolyását szabályozza. Leszűkíti a víz útját, és ezáltal víztakarékossá alakítja a zuhanyfejet. A lakásban uralkodó víznyomás és a zuhanyfej kialakításának függvényében ez azzal járhat, hogy csökken a zuhanyfejből kifolyó vízsugár nyomása. A víztakarékos zuhanyfej a speciális kialakításának köszönhetően viszont mindig biztosítja a kellő víznyomást, tehát biztosítja a zuhanyozási élmény változatlanságát.

Kézmosáshoz kapcsolódó víztakarékos termékek

1) Mi a különbség a víztakarékos csapbetét és a víztakarékos perlátor között?

A különbség a 2 termék között a vízmegtakarítás mértékében és a beszerelés módjában keresendő. A csapbetét 25-30%-os megtakarítást eredményez a maximális átfolyáshoz viszonyítva. Ez a legvíztakarékosabb perlátor esetében akár 85% is lehet. A betétet a meglévő perlátor fölé kell helyezni. A perlátor esetében a csap végén található normál perlátort kell kicserélni a víztakarékos verzióra.

2) Melyik áteresztésű perlátort válasszam?

Az adott lakásban lévő víznyomás, a vízhasználati szokások és a telepített vízmelegítő készülék típusa is befolyásolhatja ezt a döntést. Ha fix átfolyású perlátorban gondolkodsz, akkor a felszerelés helye alapján jellemzően lehet 1 tudatos döntést hozni. Mi a következőket ajánljuk:

2 liter / perc – WC-ben lévő kézmosóhoz
3 liter / perc – Fürdőszobai kézmosóhoz
4 liter / perc – Konyhai mosógatóhoz
6 liter / perc – Konyhai mosógatóhoz

Ha még mindig bizonytalan vagy, akkor válaszd az állítható vízáteresztésű víztakarékos perlátort.

3) Bármilyen típusú csapra jók a víztakarékos perlátorok?

A csapok többsége úgynevezett M24-es vagy F22-es típusú. Az „M” (angolul male vagyis férfi) a csap végén található fémgyűrű menetét jelzi. Ilyenkor a fémgyűrű a csap szájához képest belülről csatlakozik a csaphoz. Az „F” (angolul female vagyis nő) a belső menetes fémgyűrűt takarja. A fémgyűrű a csap szájához képest kívülről csatlakozik a csaphoz. A számok a csap méretét jelzik.

Ezen kívülvan 18-as jelölésű csap. Ez jellemzően junior csaptelep. Vannak kádhoz méretezett csapok is, melyekbe értelemszerűen nem érdemes víztakarékos perlátort helyezni. Vannak antik típusú egyedi csaptelepek is, melyek mérete eltér a szabványtól. Ezeknél nem szerelhetőek fel a sztenderd méretű perlátorok.

4) Mit szűr ki a víztakarékos perlátor az ivóvízből?

A víztakarékos perlátor, ugyanúgy mint a hagyományos perlátor, a vízvezeték vizében található apró szemcséket kiszűri. Ezek a szemcsék a perlátor tetején gyűlnek össze. Ha leszerelsz egy régebb óta használatban lévő csapot, akkor meg fogsz lepődni, mennyi mindent kiszűr a perlátor.

5) Nem ártanak a víztakarékos termékek a csaptelepnek, a zuhanyfejnek a megnövelt víznyomás miatt?

A csaptelepek tömör fémből készülnek, így a megnövekedett víznyomás nem árt nekik. A legnagyobb igénybevételnek ilyenkor maga a perlátor van kitéve. Érdemes kerülni néhány száz forintos víztakarékos perlátorokat, melyek hamarabb tönkremennek. Az általunk forgalmazott perlátorok időtállóak.

6) Jó, de mi van a vízkővel?

A vízkő tekintetében a víztakarékos perlátor semmiben sem különbözik a hagyományos perlátortól. Idővel vízköves lehet, melyet ecetben áztatva könnyen kitisztíthatsz.

WC-hez kapcsolódó víztakarékos termékek

1) Milyen típusú tartályba szerelhető a WC tartály nehezék?

Közép szifonos, jellemzően régi típusú WC tartályok esetében használható ez a víztakarékos termék. A termékoldalon található 2. kép jelzi a tartály kialakítását, ahol használható a nehezék.